Orain dela urte bete itxi zuen bere hiru izardun Sant Pau jatetxea, hala ere, Carme Ruscadellak topera jarraitzen du. Bartzelonako Moments eta Tokioko Sant Pau jatetxeko menuekin (biak dute biña Michelin izar), bere jakituria eskatzen dioten tokietan zabaltzen, eta bere gastronomia laborategian, Cuina Studi, ikertzen aritzen da orain. Hilabete bat barru, San Sebastian Gastronomikan Omenaldi saria emango diote bere ibilbideagatik, izan ere, 7 Michelin izar eduki zituen emakume bakarra izan da. Aitzaki ona iruditu zaigu hau gastronomiaren eta pintxoen unibertsoaren baitan duen ikuspegia ezagutzeko.
- Carme, hobeto lo egiten duzu hiru Michelin izardun jatetxe bat izan gabe?
- Nere bizitzan, konpromezuz, gorputz eta arimaz eta kreatibitatearekin lan egiten jarraitzen dut. Komunikabideek itxieragatik galdetzen zidatenean, nik oporretan biziko nintzala erantzuten nien Sant Pau jatetxea oporraldiengatik isten nuenean ere horrela bizi nintzalako: Tokio eta Bartzelonako jatetxeak irekita, enpresa eta eskolekin harremanetan… aktibo mantentzen nintzen. Horregatik esaten dut orain ere oporretan bizi naizela, izan ere, Sant Pau zen nere eguneko ordu gehienak hartzen zidana, bertan egoteko konpromezua sentitzen nuen zerbitzu bakoitzean. Nirekin lan egiten duen staffarengatik, bertan denek bat egiten genuelako, lana igortzen nuen dinamo bat bezelakoa nintzen. Bezeroarekiko konpromezuagatik ere, ahalegin ekonomiko bat egiten zuelako bertara joateko.
- Beraz, esan genezake egunerokotasunaren ordutegi finkoetaz libratu zarela.
- Hori da. Orain denbora libre gehiago dut baina segituan okupatu dut denbora hori, sukaldaritzarekin lotutako konpromezu sozialekin. Orain lehen baino formazio kurtso gehiago ematen ditut, nagusientzat, institutuetan, lehen ezkuntzako eskoletan… Egun guztiak beteta ditudan asteak dauzkat orain.
- Erantzun sutsu hori ikusita, senak esaten dit ez zarela inoir damutu erabaki hori hartzeaz.
- Ez. Izan ere, askotan hitz egindako eta asko pentsatuta erabaki bat izan da. Nere senarrak eta nik oso argi genuen ez genuela inoiz itxarongo guztiz nekatuak egon arte. Momentu gorenean geundenean itxi behar genuela argi geneukagun, oraindik ere ilusio guztiarekin jatetxea egunero irekitzeko gai ginenean. Oso tristea da jatetxe batean sartu eta liderrak nekatuta daudela sumatzea: hori staffean eta bezeroengan helarazten da. 30 urte lanean iraun dugu, eta momentu ona iruditu zitzaigun. Gainera, 20 urte gehiago generamatzan lanean Sant Pau ireki baino lehen ere, beraz, guztira 50 urte lanean izan dira. Eta jarraitzeko gogoz!