Istoria

Historiako lehenengo pintxo taberna oraindik irekita dago

Nahiz eta ez den erreza jakitea zein izan zen Donostian pitxoak saltzen hasi zen lehenengo taberna (edo garai hartan deitzen zitzaien bezala, “banderillak”), iturri desberdinak aztertuta, dirudienez ohore hori La Espiga tabernari dagokio. Gipuzkoako hiriburuan kokatuta dago La Concha hondartzatik gertu, San Marcial kalean zehatz mehatz. Castro familiak kudeatu du beti eta irekita jarraitzen du 1928ko azaroaren 17tik. Garai hartatik mantentzen dute taberna kanpoko kartelak “Gran Bar La Espiga” mezuarekin.

90 urte baino gehiago hauetan zehar familiako 3 generaziok agindu dute eta bi berritze garrantzitsu izan ditu: bat 70eko hamarkadan eta bigarrena 2008an. Azkenengo berritze lanetatik deigarria izan zen lurzoruan erabilitako baldosak, izan ere, Donostiako kaleetan erabiltzen diren berdinak dia. Azken finean, taberna bat kale bateko luzapen bat besterik ez da pintxotan joaten diren donostiarrentzako.

Donostiatik kilometro asko egin behar dira gari landa bat ikusteko, baina taberna honek “La Espiga” izena hartu zuen 1928arte bertan gari biltegi bat zegoelako. Garai hartan, Donostiako turismoak garrantzia hartzen hasi zen bere “belle epoque” berezia bizi izan zuen eta hondartzatik hain gertu egoteak bertako pintxoak erakargarriak bihurtu ziren udatiar guztientzat. “Banderilla” izena (gaur egungo pintxoa) janaria ogi zatiari txotx baten bitartez lotuta jartzen zutelako deitzen zen.

La Espigan oraindik jarraitzen duten pintxo horien lehenengo arduraduna Luisa San Martín izan zen, gaur egungo jabeen amona, eta bere senar Jesús Castrorekin batera taberna ireki zuena. Luisari lanbidea bere ama Simonak erakutsi zion, izan ere honek, El Nido deitzen zen jatetxe batean lan egiten zuen. Luisak oraindik jan daitezkeen pintxo asko sortu zituen: Chorrerea, Milanesa, frijituak, entsaladilla errusiarra…

60. hamarkadan bere seme José Mari Castrok bere emazte Garbiñe Berganzosekin batera hartu zuen tabernako ardura eta proposamen berriak gehitu zituzten La Espigako eskaintzara. Besteen artean tabernako klasikotan bihurtu diren mutur platerak edo haragi-bolak saltsan.

Hirugarren generazioa dago gaur egun La Espigako arduradun bezala. Jesús, Txema, Luma eta Koro dira José Mari eta Garbiñeren seme alabak. Generazio honek, Kororen eskutik pintxo berriak gehitu ditu La Espigako barrara, besteak beste hegalabur “Ropa Vieja” edo otarrainxka kurruskaria.

Artikuluaren irakurketan honaino iritsi bazara seguraski goseak amorratzen egongo zara, horregatik gonbidatzen zaitugu La Espiga tabernara gerturatzea bere dekorazio donostiarraz eta bere eskaintza gastronomikoaz gozatzera: jatorriei leiala baina generazio bakoitzak egindako ekarpen berrituak gehituz. Bertako bi pintxo klasikoenak Michelin izardun sukaldariak aukeratu dituzteko gure pintxo zerrendan sartzeko: Chorrera eta Delicia.

La Espiga
San Martzial Kalea 48
20006 – Donostia – San Sebastián
Tel: (+34) 943 42 14 23
Email: info@laespigabar.com

-ren proiektu bat
-ren laguntzarekin

Sartu zure sare sozial gogokoena erabiliz

Edo zure posta elektronikoa erabiliz

Konturik ez duzu? Izena eman